کولر آبی چگونه کار می کند؟
کولر آبی يكى از انواع كولر است كه روى پشت بامها ، تراسها ، حياطها ، و بالكنها ديده مىشود. اين وسيله هواى گرم محيط بيرون را گرفته و با عبور دادن از ميان پوشالها و يا پدهاى سلولزى مرطوب و خيس و همچنين با شستن آن در آب ، هواى خنک شده و بدون گرد و خاک را وارد محيط مورد نظرتان مىكند. در مقالهى قبلى راهنمای خرید كولر آبى ، مزايا و معايب آن و راهكارهاى مناسب جهت داشتن يک خريد مناسب را ارائه داديم. در اين مقاله نيز قصد داريم به مقايسه بيشتر انواع كولر آبى و روش كاركرد آنها بپردازيم.
کولر آبی و فرآيند سرمايش تبخيرى:
کولر آبی در مقايسه با كولر گازى مصرف برق و قيمت كمتر و پايين ترى داشته و به دليل شيوه خاص كارايى خود ، روش رايج ترى براى خنک سازى و متعادل كردن دما است. به طور كل مىتوان گفت کولر آبی با فرآيند سرمايش تبخيرى كار مىكند و در واقع تبخير آب سبب خنک شدن هوا مىشود. سرمايش تبخيرى فرآيندى است كه از پديدهى تبخير به عنوان يک جاذب گرمايى در آن استفاده مىشود. در اين فرآيند ، گرماى محسوس هوا جذب شده و به عنوان گرماى نهان لازم براى تبخير استفاده مىشود.ميزان گرماى محسوس جذب شده و مقدار آبى كه تبخير مىشود ، با يكديگر ارتباط مستقيم دارند يعنى هرچه ميزان گرماى محسوس جذب شده افزايش يابد ، مقدار آب تبخير شده نيز افزايش مىيابد. از طرفى مىتوان گفت قدرت خنک كنندگى در صورتى افزايش مىيابد كه آبى كه در داخل کولر آبی در گردش است ، بيشتر شود.سرمايش تبخيرى مىتواند به سه صورت مستقيم ، غير مستقيم و يا مختلط انجام پذيرد.
مستقيم:
در سرمايش تبخيرى مستقيم ، مقدار آب و رطوبتى كه در هواى خنک شده وجود دارد افزايش مىيابد. پس اين روش مناسب مناطقى است كه رطوبت نسبى در آن جا كم باشد تا سبب آزار و اذيت كاربران نشود.
غير مستقيم:
در سرمايش تبخيرى غير مستقيم مقدار رطوبت موجود در هواى خنک شده بدون تغيير باقى مىماند و فرآيند تبخير در داخل يک مبدل حرارتى صورت مىگيرد.
مختلط:
تبخير خودبهخودى همانطور كه پيداست ، روشى طبيعى است كه زمانى انجام مىشود كه سد و يا محفظهاى از آب راكد يا در جريان مثل حوضچه وجود داشته باشد. زمانى كه اين روش تبخير را توسط دستگاههاى مكانيكى به كار ببريم ، از روش سرمايش تبخيرى مختلط استفاده كردهايم. اساس اين روش ، تغيير حالت و تبديل مايع به بخار (ميعان) است.
اجزاى تشكيل دهنده کولر آبی:
قبل از اينكه به موضوع اصلى مقاله بپردازيم ، قصد داريم با عنوان كردن اجزاى اصلى كولر آبى ، درک روش كار آن ، كه چگونه فرايند سرمايش تبخيرى را انجام مىدهد را برايتان ساده تر كنيم. همهى انواع كولر آبى ذكر شده داراى اجزاى تشكيل دهنده و ساختارى يكسان هستند. به طور معمول كولر آبى دو جزء سازنده اصلى دارد. مكانيكال و الكتريكال. بخش مكانيكال شامل قسمتهايى از قبيل بدنه و كف ، پروانه ، ناوادان ، ياتاقانها ، فلوتر ، آب پخش كن ، تسمه ، واتر پمپ و … است. بخش الكتريكال آن نيز شامل قسمتهاى فيوز ، كليد مخصوص كولر ، ترمينال ، خازن اصلاح ، الكتروموتور فن و … است.
بدنه و كف کولر آبی :
اتاقک کولر آبی يک مكعب است كه داراى قسمتهاى سقف ، كف و بدنه است كه بايد مستحكم و از جنس مناسبى ساخته شود تا مقاومت بالايى داشته و در دراز مدت و در برابر تغييرات آب و هوايى دچار خوردگى و پوسيدگى نشود.اين بخشها معمولا از جنس ورق گالوانيزه با ضخامت مناسب و داراى پوشش رنگ محافظ است تا مقاومت بالايى داشته باشد و به راحتى سوراخ نشود.
فلوتر:
از اين وسيله جهت ثابت نگه داشتن ميزان آب داخل مخزن كولر آبى استفاده مىشود.
فيوز:
براى حفاظت كولر آبى در برابر خطراتى چون اضافه بار و … از فيوز استفاده مىشود.
خازن راه اندازى:
وسيلهاى كه به راه اندازى موتور كولر آبى كمک مىكند ، خازن راه اندازى است.
كانال کولر آبی:
كولر آبى داراى كانال خروجى و كانال داخلى است. كانال خروجى ميان دريچه هوا و برزنت قرار دارد. جهت افزايش بازده كولر و خنک كنندگى بيشتر ، اين بخش نبايد در برابر آفتاب باشد. كانال داخلى نيز در داخل بدنهى کولر آبی و مقابل پروانه قرار دارد.
ديوارههاى پوشالى يا سلولزى:
اتاقک كولر آبى به طور متوسط از سه و يا چهار ديوار متحرک ساخته شده كه مىتوان براساس نوع آن از پوشال يا سلولز جهت پوشش آن استفاده كرد. اين وسيله يک ضلع ثابت نيز دارد كه از طريق دريچه با يک قطعه برزنت به كانال اصلى متصل مىشود.
پمپ آب:
پمپ آب، آب را از كف كولر آبى مكيده و آن را به بالاى ديوارههاى كولر مىبرد. عموما پمپ آب داخل يک محفظهى تورى شكل قرار مىگيرد تا تكهها و خردههاى چوب، وشال و رسوبات وارد آن نشده و سبب مختل شدن كاركرد آن نشود.
موتور:
موتور کولر آبی داراى دو تنظيم سرعت كند و تند است. هرچه اين وسيله با قدرت بيشترى كار كند، ميزان مصرف برق وسيله نيز بيشتر خواهد شد.
تسمه موتور:
تسمه موتور کولر آبی به چرخش قطعات داخلى كولر كمک مىكند. محل قرار گيرى تسمه بايد چک شود تا زائدهاى در آن محل موجب پارگى آن نشود.
ياتاقانها:
بالانس و تنظيم نبودن اين قسمت سبب هدر رفتن ميزان قابل توجهى از قدرت موتور کولر آبی شده و عدم تنظيم آن به تدريج باعث انتقال لرزه به ساير قسمتها و مختل كردن كاركرد كولر مىشود.
مقايسه و بررسى بيشتر کولر آبی سلولزى و پوشالى:
به طور معمول در کولر آبی پوشالى با ريختن آب روى پوشالها و عبور هوا از ميان پوشالهاى مرطوب، هواى خنک ايجاد مىشود اما اين پوشالها پس از مدتى دچار پوسيدگى مىشوند و به داخل كولر مىريزند پس بايد هرسال تعويض شوند. اين پوشالها به دليل نازک بودن و بافت خرده چوبى مانندى كه دارند، نمىتوانند به خوبى مانع ورود گرد و خاک شوند.
علاوه بر اين به علت اينكه پوشالها متراكم و يک دست نيستند، بخشى از آنها يا كاملا خشک بوده كه كارايى كولر را كاهش مىدهد و يا انقدر غرق آب شده كه سبب ايجاد و رشد انواع باكترى و قارچ مىشود. پدهاى سلولزى نيز كاركردى مشابه آنچه ذكر شد دارند با اين تفاوت كه اين پدها به دليل داشتن تعداد لايههاى زياد، تراكم بالا و بافت منسجمى كه دارند، علاوه بر قدرت قابل توجهى كه در جلوگيرى از ورود ذرات معلق و گرد و غبار دارند، اگر از نمايندگىهاى مورد اطمينان تهيه شوند به مدت ۴ الى ۱۰ سال كاركرد موثر دارند. پدهاى سلولزى قدرت خنک كنندگى بيشترى نيز دارند.
از ساير مزاياى اين پدها مىتوان به بازدهى بيشتر، كاهش مصرف برق، كاهش رسوب گيرى، افزايش درصد جذب آب، عدم تشكيل قارچ روى بدنه و… نيز اشاره كرد. پدهاى سلولزى قيمت بيشترى نسبت به پوشالها دارند اما از هر نظر بسيار به صرفه تر و مناسب تر هستند. پدهاى سلولزى به دليل داشتن سطحى همگن ، سطح تماس بيشترى با هوا و آب دارند پس به راحتى مىتوانند هواى بيشترى را خنک كنند. اين پدها سبب ايجاد بيمارىهاى تنفسى و آلرژى در افراد نمىشوند و كاملا مناسب بيماران هستند.
تبديل كولر پوشالى به سلولزى ممكن است؟
بله! شما مىتوانيد کولر آبی پوشالى خود را به کولر آبی سلولزى تبديل كنيد آن هم تنها با خريد پدهاى سلولزى و برش آنها با توجه به ابعاد دريچهى كولر آبى كه داريد.
روش كاركرد كولر آبى:
انواع کولر آبی با هر نوع پوشش كه دارد اما داراى اجزا و روش كار يكسانى است. همواره در داخل و كف کولر آبی ميزان ثابتى آب وجود دارد كه همواره توسط فلوتر تنظيم مىشود. اين آب توسط پمپ مكيده و سپس بر روى پوشالها يا پدهاى سلولزى ريخته مىشود و آنها را همواره مرطوب نگه مىدارد. فن ، هواى خارج را به داخل كشيده و با گذر هوا از پوشالها يا پدهاى سلولزى مرطوب، گرماى آن جذب شده و سپس هواى خنک وارد محيط مىشود.
سخن پايانى:
كولر آبى هر نوعى كه باشد، كاركرد يكسان و خنكاى قابل توجهى دارد كه براى بهره مند شدن از كارايى مطلوب آن ، تنها كافى است كه پوشال و يا پد آن را به موقع تعويض و داخل آن را سرويس و تميز كرد. اگر به اصطلاح فردى دست به آچار هستيد، با رعايت نكات ايمنى اين كار را خودتان انجام دهيد در غير اين صورت بهتر است از افرادى ماهر و خبره در اين كار استفاده كنيد. اگر با خواندن اين مقاله و آشنايى با روش كار كولر آبى فكر مىكنيد كه اين وسيله مناسب نياز شماست ، با ما در ارتباط باشيد.